top of page

VEELGESTELDE VRAGEN

 • Kan je lid zijn bij een vereniging als je geen kamer hebt in Utrecht?
  Jazeker! Sterker nog, lid worden bij een vereniging vergroot aanzienlijk de kans en snelheid op het krijgen van een kamer doordat je snel veel mensen leert kennen. In september en oktober, maar ook gedurende het jaar door zijn de 27 Unitas huizen regelmatig op zoek naar nieuwe huisgenoten. Als je in de eerste maanden nog geen kamer hebt en ’s avonds of ’s nachts niet meer wilt of kunt reizen, kun je ook gemakkelijk bij iemand van je jaar of de vereniging overnachten.
 • Kan ik als ik 17 ben ook lid worden bij een vereniging?
  Dit is toegestaan. Besef je wel dat het als 17 jarige verboden is om alcohol te consumeren; hier wordt heel streng op gehandhaafd. Daarom raden wij altijd aan om deze keuze goed te overwegen indien je nog lange tijd 17 zult zijn na je inschrijving. Desalniettemin zijn er heel wat 17 jarigen die zich inschrijven en hier ook zeker geen spijt van hebben.
 • Is lid zijn bij Unitas S.R. moeilijk te combineren met studeren?
  Zeker niet. Naast je studie heb je veel tijd over om in te vullen op de manier die jij wilt. Een mogelijkheid daarvan is lid worden bij een vereniging. Afwisseling tussen studie en ontspanning/organisatorische ontwikkeling is fijn en met een beetje discipline kun je een succesvolle studie combineren met een actief lidmaatschap. Daarbij bepaal je zelf hoe druk je het wil maken; zo kun je ervoor kiezen om het bij een keer per week met je jaarclub te houden, of je in te zetten binnen andere groeperingen zoals commissies en disputen.
 • Kan ik ook bij een studievereniging?
  Ja, dit is ook te combineren. Unitas S.R. kent veel leden die ook actief zijn bij hun studievereniging.
 • Wat is het verschil tussen een studievereniging en een studentenvereniging?
  Een studieverenging is voor en door studenten van een specifieke studie/faculteit. De focus bij studieverenigingen ligt op het organiseren van activiteiten voor deze groep mensen en is gericht op activiteiten in het kader van de desbetreffende studie. Bij een studentengezelligheidsvereniging komen alle studies bij elkaar. Ook beschikt een studentengezelligheidsvereniging bijna altijd over een (groot) eigen pand waar het verenigingsleven zich afspeelt. Bij beide verenigingen vindt je de combinatie van borrelen en feesten met het opdoen van organisatorische vaardigheden.
 • Wat is kenmerkend voor Unitas S.R.?
  Unitas S.R. is een middelgrote en gemengde vereniging; ze behoort tot de vier grootste verenigingen van Utrecht, maar wordt gekenmerkt door een ‘ons kent ons’ cultuur. Ieder gezicht herken je, wat naast de grootte ook komt door het lange lidmaatschap van de leden. Naast de feesten die regelmatig worden georganiseerd, ligt de basis bij de borrel cultuur en bijkomende mores en tradities. Unitas kent een lange en rijke geschiedenis en wordt bestempeld als een traditionele vereniging.
 • Op welke momenten kan ik me voor Unitas S.R. inschrijven?
  De online voorinschrijvingen zijn inmiddels voorbij. Het enige andere moment om je voor aankomend jaar in te schrijven zal tijdens de UIT plaatsvinden. Deze inschrijvingen zullen fysiek plaatsvinden en open gaan op dinsdag 16 augustus. Kom dinsdag gezellig langs ons pand om je in te schrijven!
 • Kan ik ook als ik 23+ ben bij een vereniging?
  Ja, indien je ingeschreven staat bij een Universiteit of Hogeschool.
 • Hebben jullie een kennismakingstijd?
  Ja, ieder jaar vindt in augustus de kennismakingstijd (KMT) plaats om de nieuwe lichting klaar te stomen voor hun lidmaatschap en het studentenleven. Bij Unitas S.R. noemen we de Kennismakingstijd ook wel het Novitiaat. Tijdens deze KMT leren de nieuwe studenten in hoog tempo de vereniging, haar geschiedenis, haar leden en bovenal elkaar goed kennen. Hierdoor voel je je vertrouwd binnen de vereniging wanneer het collegejaar dan echt van start gaat.
 • Hoe ziet het Novitiaat eruit?
  Ons Novitiaat duurt 11 dagen en bestaat uit een buiten- en een binnenweek.
 • Als ik stop met mijn studie, mag ik dan nog lid zijn?
  Dit is toegestaan, indien je je weer inschrijft voor een andere studie het jaar daarop.
 • Hoe duur is het om bij Unitas S.R. lid te zijn?
  Er zijn twee verplichte kosten verbonden aan het lidmaatschap; dit zijn de kosten voor het Novitiaat en de jaarlijkse lidmaatschapkosten waar ook de almanak (ons jaarboek) bij inbegrepen zit.
 • Hoeveel tijd moet je in een eerste jaar bij Unitas S.R. stoppen?
  Na de KMT vindt een integratieperiode plaats met je eigen jaar en groeperingen binnen de vereniging. In deze tijd vorm je je jaarclub; jouw basis. Met je jaarclub eet je jarenlang iedere dinsdag en ga je op clubvakanties en na vijf jaar zelfs op een lustrumreis. Het is dus aan te raden om tijdens de integratieperiode aanwezig te zijn, zodat je zeker bent dat jij en je jaarclub een goede match zijn. Wat je daarnaast wilt doen is geheel aan jezelf. Je kunt organisatorische vaardigheden opdoen door het organiseren van evenementen in commissies, of je inzetten in een studie- of ontspanningssubvereniging. Ook heb je de mogelijkheid om je aan te sluiten bij een dispuut; een verticaal verband met eigen borrels en activiteiten.
 • Wat is de verdeling man/vrouw?
  Deze is representatief voor de algehele man-vrouw verdeling binnen Utrecht; ongeveer 40 om 60 procent. Jaarclubs en disputen zijn ongemengd, de andere groeperingen zijn gemengd.
 • Wat voor groeperingen kent Unitas S.R.?
  Jaarclubs, verticalen, commissies, disputen, studie subverenigingen, ontspanningssubverenigingen, het dagelijks bestuur en reünistenverenigingen. Ook zou je de vereniging kunnen representeren in de Plaatselijke of Landelijke Kamer van Verenigingen.
 • Mag ik lid worden als ik niet in Utrecht studeer?
  Ja, dit is mogelijk, wel leert de ervaring dat het fijn is om je gehele studentenleven in één stad te hebben.
 • Welke verplichtingen kent Unitas S.R.?
  Het lopen van de KMT en het betalen van de contributie is het enige verplichte element. Daarnaast staan mores en tradities hoog in het vaandel (denk aan jas-das kledij).
 • Wat is de Pré-UIT BBQ?
  Een goed begin is het halve werk! Alleen voor UITslapers van Unitas S.R. begint de UIT op zondag al. Het UIThuis waar jij slaapt neemt je mee naar ons terras om de UIT alvast goed in te luiden. Er staat een BBQ voor jullie klaar, waarna we de avond afsluiten met een exclusief feestje in ons pand! Wil je dit meemaken? Schrijf je dan nu snel in als UITslaper bij Unitas S.R!
 • Wat houdt de Vroeghborrel in?
  Borrelalarm! De Vroeghborrel is een traditie waarbij de borrel net wat vroeger van start gaat (en meestal ook eindigt...). Dé kans om een traditionele borrel mee te maken! Verwacht een terras vol met leden die niet bang zijn voor een biertje, maar ook niet voor een praatje met jou!
 • Wat houdt de Disputenborrel in?
  Op woensdag komen de acht disputen die Unitas S.R. rijk is bij elkaar om gezellig met elkaar te borrelen. Wil je weten wat een dispuut inhoudt? Kom dan naar ons terras en ervaar zelf hoe deze ongemengde dames- en herengezelschappen met elkaar een mooie tijd beleven. Tip: vraag naar de lievelingskleur van een lid! Zo kom je er direct achter tot welk dispuut hij/zij behoort, aangezien ieder dispuut enorm gehecht is aan haar eigen dispuutskleur.
 • Wat houdt de Jaarclubborrel in?
  Je jaarclub is je meest hechte verbond binnen de vereniging en daarnaast worden dit je beste vrienden tijdens en na je studententijd. De jaarclubs zullen op donderdag gezamenlijk naar ons mooie terras komen om met elkaar na te praten over de prachtige clubvakantie die zij een paar weken geleden hebben meegemaakt. Natuurlijk willen zij jullie ook graag bijpraten over hun ervaringen en mooiste momenten van een lidmaatschap bij Unitas S.R.
bottom of page